Skip to content

Uusi aikakausi kuljetuksissa – kun tehokkaan yhdistelmäpituuden määrää lainsäädännön sijaan kuljetusyrittäjä itse

Tammikuu toi kuljetusalan kalustosäädöksiin valtavan muutoksen, joka lisäsi sekä kuljetusyrityksen mahdollisuuksia että tiedon tarvetta. Lisäpituutta harkitsevan kannattaa perehtyä uusiin yhdistelmätyyppeihin, joita kutsutaan vaikkapa A-doubleksi tai B-tripleksi ja selvittää itselleen, mitä voi laillisesti liittää peräkkäin niin että tehokkuus kasvaa. Miten pärjätä säädösviidakossa?

Reilu kuukausi sitten yleiseen yhdistelmäpituuteen säädettiin yli yhdeksän lisämetriä uuden maksimipituuden ollessa 34,5 m. Puoliperävaunuyhdistelmät voivat muutoksen myötä olla 23 metriä pitkiä eli 6,5 metriä aiempaa pidempiä. Molemmille uusille maksipituuksille yhtäläistä on kuitenkin se, että lainsäädännön maksimi ei enää ole synonyymi tehokkuuden maksimille. Useat varsin yksityiskohtaiset tekniset määräykset rajoittavat tarkoituksenmukaisimman yhdistelmäpituuden useimmissa kuljetustehtävissä jonnekin vanhan ja uuden maksimin välimaastoon.

 

”Yhdistelmäpituuden kasvattaminen vaatii yksityiskohtaista osaamista kuljetusalalta”

 Petri Murto, johtaja, asiantuntijapalvelut. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry

Mitä sitten vaatii esimerkiksi tuollaisen A-doublen laittaminen liikenteeseen? On varmistettava se, että yhdistelmä täyttää kääntyvyysvaatimuksen. Kääntyvyysvaatimuksen osoittamiseksi yhdistelmästä pitää saada selville kuusi mittaa, jotka pitää tien päällä pystyä osoittamaan. Tämän lisäksi yhdistelmää koskee Suomen lainsäädännössä ennennäkemätön vakausvaatimus. Vakausvaatimuksessa puhutaan pystykiertymäkulmanopeudesta ja sivuttaiskiihtyvyyden vahvistusarvosta. Huh.

Vakausvaatimuksen täyttyminen voidaan osoittaa yhdistelmätyypistä riippuen neljän tai viiden mitan avulla sijoittamalla luvut kaavaan, joka ensinäkemältä voisi olla eksynyt Traficom:n määräykseen lukion pitkän matematiikan loppupuolen kursseilta. Lisäksi yhdistelmää koskee uusia teknisiä vaatimuksia pituuden ylittäessä vanhan maksimin 25,25 metriä, ja jälleen uusi lista vaatimuksia pituuden ylittäessä 28,00 metriä.

 

Vieläkö kääntyy, onko vakaus kunnossa? – yhdistelmäkonfiguraattori kertoo (havainnekuva demosta).

 

Miten kuljetusyritys ja kuljettaja sitten voivat varmistua siitä, että kaikki uudet vaatimukset tulevat otetuksi huomioon pitkää yhdistelmää muodostettaessa. SKAL:n vastaus on laittaa digitalisaatio rengiksi ja rakentaa alan toimijoiden käyttöön yhdistelmäkonfiguraattori. Kertomalla konfiguraattorille yhdistelmän ajoneuvojen tekniset tiedot, sovellus opastaa käyttäjää yhdistelmän laillisuuden varmistamisessa.

Tervetuloa kuljetusmessuille SKAL:n osastolle tutustumaan yhdistelmäkonfiguraattoriin tai muuten vain vaihtamaan ajatuksia kuljetusalan näkymistä. Nähdään messuilla!

 

Petri Murto
johtaja, asiantuntijapalvelut
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry